– Det er litt gammelt nytt

Rune Engeset i NVE sier flere av tiltakene i Kristine Blekastad Sagheims kronikk ble iverksatt allerede i 2009.

Sist oppdatert: 30. november 2016 kl 13.48
IVERKSATT: NVE kommenterer tirsdagens kronikk i UTE. Her illustrert med en gjeng skikjørere på en skavl. Foto: Christian Nerdrum
IVERKSATT: NVE kommenterer tirsdagens kronikk i UTE. Her illustrert med en gjeng skikjørere på en skavl. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 3 minutter

– Vi bestemte oss i 2009 for å startet både Varsom.no og Skredskolen fordi vi var bekymra for økningen i ulykkestallene. Mye av de initativene som står i kronikken startet vi med da for å forhindre flere ulykker, sier seksjonssjef i NVE, Rune Engeset til Utemagasinet.

Tirsdag denne uken publiserte mastergradstudent Kristine Blekastad Sagheim en kronikk hvor hun frykter den økende topptur-trenden vil ta livet av flere skikjørere. Der blir det foreslått en rekke tiltak, med bakgrunn om et ønske om null omkomne i skred.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har de siste årene blant annet startet skredvarsling gjennom Varsom.no, som kan ha spart en rekke menneskeliv. Sagheim frykter en økning i antall omkomne, og ser en trend hvor flere beveger seg ut i fjellet uten tilstrekkelig utstyr.

I 2014/2015 omkom seks personer i snøskred, mot fem personer 2015/2016 (inkludert den tragiske skredulykken på Svalbard). Det betyr en nedgang fra årene før. 

– Betyr det at vi er inne i en positiv trend?

– Det er mye tilfeldigheter i hvilke tall vi får over et år, så det må man se over lengre tid. Men med en så eksplosiv vekst i skiferdsel på fjellet kan man forventet av tallene ville stige. Det har de ikke gjort, og det er selvsagt bra. 

rue 1
rue 1

POSITIV: Rune Engeset i NVE er positiv til mer åpenhet. Foto: NVE

Selv om NVE har gjort flere tiltak de siste årene, roser Engeset kronikørens ønske om åpenhet.

– Vi må ha en åpen kultur, og må fortsette med det. Det er viktig at vi deler informasjon på regobs, slik at man har best mulig informasjon før man legger ut på tur. Vi deler også informasjon om nestenulykker og ulykker på egne sider på varsom. 

 

Denne uken ble en ny versjon av Varsom.no lansert. En av årsakene til det er at informasjon skal komme lettere til turgåerne.

– Jeg er helt enig med kronikken der det står at det er opp til hver enkelt å ta ansvar for å lære seg tilstrekkelig. Det er viktig å bruke tid på å lære seg det skikkelig, både hva gjelder snø, sporvalg og gruppesammesetning.

Også Espen Nordahl, leder for Nasjonalt kompetansesenter for snøskred i Tromsø, mener det er et lavere antall omkomne enn man kunne forventet.

– Jeg er en person som hele tiden prøver å se det positive i saker. Umiddelbart tenker jeg at med den utviklingen vi har hatt med den enorme økningen av folk i  norske vinterfjell over mange år burde vi  egentlig forventet flere omkomne allerede. Vi snakket for mange år siden om det samme og sa at nå vil antall omkomne i snøskred øke. Men det har ikke det! Så hvorfor? Jeg tror mye går på at folk er blitt flinkere og mer bevisste i sitt forhold til å planlegge og gjennomføre skiturer, sier Nordahl.

Kunnskap-ut-til-folket-hjelper_crop_goldenratio_800
Kunnskap-ut-til-folket-hjelper_crop_goldenratio_800

FORSKER: Espen Nordahl forsker daglig på skred. Foto: Roy Millar

 – Sagheim mener man bør få lettere tilgang til informasjon. Hva tenker du?

– Her kan vi selvsagt alltid bli bedre. Jo flere seriøse stemmer vi får jo bedre. Å spre ut kunnskap og skape bevissthet rundt dette tar tid. Men her skjer også mye positivt.

– For å nå visjonen om null omkomne. Hvilke tiltak bør det gjøres? 

– De fleste skredulykker skyldes menneskelige feil. Forskningen vi nå skal  gå i gang med på CARE skal ha  derfor fokus på den såkalte menneskelige faktor og vi skal forske på risikovurderinger og beslutningstaking. Her håper vi å kunne få tallfestet en del av de mange antagelser vi har. Slik at vi kan bli enda bedre på å sette inn målretta tiltak.

Publisert 30. november 2016 kl 13.48
Sist oppdatert 30. november 2016 kl 13.48
 

Relaterte artikler

 

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen